Партнери




    Вхід на сайт   >>
Розгорнути меню

підписати
відписати
  



Головна » Наші статті » Краса православія
«Ти, Господи, митимеш ноги мені?»
30 March 2010 19:35
Марійка Биба

Одна з подій з життя Христа, яку згадує Православна Церква у Великий четвер – це омовіння Іісусом ніг своїм учням. На згадку про цей вияв глибокого смирення та любові Христа до учнів ось вже не одне десятиліття існує обряд омивання архієреєм ніг дванадцятьом священикам.

Євангельське дійство в сучасному світі

Розповідає протоієрей Володимир Савійський, настоятель Свято-Микільського кафедрального собору Бердянської єпархії, який і сам брав участь у цьому величному дійстві, коли вперше в Бердянській єпархії .

«Після закінчення літургії Василія Великого протодиякони виводять з вівтаря священиків парами по двоє на середину храму. Там уже стоять приготовлені для них 12 стільців, а по центру на кафедрі сидить архієрей. Владика уособлює собою в цей вечір главу церкви - Христа…

Рівно дванадцять священиків, по числу апостолів, займають свої місця. Починається хвилююче дійство. Читається уривок з Євангелія, як Господь зняв з себе верхній одяг, опоясався рушником і почав умивати ноги своїм учням.

Так само архієрей знімає з себе верхнє вбрання, бере рушник, воду, умивальницю, і, ставши на коліна, кожному зі священиків по черзі омиває ноги водою і витирає рушником.

Коли залишається один, зазвичай – найстарший священик, читається євангельський діалог між Христом і апостолом Петром. Відомо, що апостол мав запальний характер, і відразу не дозволив Христу мити собі ноги, мовивши до свого Вчителя: «Ти повік мені ніг не обмиєш!» Так само й один зі старших священиків, уособлюючи собою апостола Петра, також говорить ці слова. А архієрей, як колись Христос, відповідає йому: «Коли я не вмию тебе, - ти не матимеш частки зі мною». І тоді омиває ноги і старшому священику».

Глибина Христового смирення

Історію про те, як Христос вмивав ноги апостолам, розповідає євангеліст Іоанн [13; 1-20]. На Тайній вечері, незадовго до своєї земної смерті, «налив Він води до вмивальниці, та й зачав обмивати ноги учням, і витирати рушником» [13; 5]. Так Він показав, що кожна людська особистість є важливою й рівною перед Богом, адже раніше ноги іншим умивали лише раби. Христос дав приклад глибокого смирення всім віруючим, показавши глибину своєю любові до людей, заради яких зійшов на Землю і був розп’ятий на Хресті.

«Сам Христос колись казав: «Я прийшов не для того, щоб Мені служили, але щоб послужити». І незадовго до свого Хресного сходження на Голгофу задля зцілення людського роду від гріха, щоб засвідчити свою любов і відданість людям, Господь омив ноги учням своїм», — говорить о. Володимир.

На згадку про цей великий приклад Господнього смирення близько 6-7 століть в Єрусалимі вперше виник обряд омовіння ніг. Пізніше цей обряд набув поширення і в інших країнах, поступово дійшовши і до Русі.

«Відчуваєш себе учасником Євангельських подій»

«Коли читаєш Євангеліє, завжди виникає якесь особливе піднесене відчуття. Уявляєш ті події, які відбувалися за життя Христа, переймаєшся ними. Однак коли доводиться самому брати участь в обряді омовіння ніг, почуваєшся учасником євангельських подій. Тут ти ніби сам якимось чином стаєш співучасником цього дійства», — згадує о. Володимир.

«Чесно кажучи, коли владика на колінах умиває тобі ноги, починаєш відчувати себе Іудою. Сумління з неймовірною силою нагадує про всі твої гріхи. Виникає непереборне бажання змінитися тієї ж миті», — ділиться враженнями священик.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Страстная седмица и Страсти Господни: что это такое и что происходит в Церкви в эти дни?

                  БОГОСЛУЖЕНИЯ СТРАСТНОЙ СЕДМИЦЫ: шаг за шагом по главному коридору, ведущему к Пасхе — игумен Алипий (Светличный)


Код для вставки у блог / сайт

Переглянути анонс

«Ти, Господи, митимеш ноги мені?»

«Чесно кажучи, коли владика на колінах умиває тобі ноги, починаєш відчувати себе Іудою. Сумління з неймовірною силою нагадує про всі твої гріхи. Виникає непереборне бажання змінитися тієї ж миті...»



Рубрики: Публікації | Краса православія |

1829 переглядів / Коментарів: 0

Теги: Страстная неделя | Великий пост |
Додати свій коментар

Версія для друкуВерсія для друку

Корисна стаття?

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.


Попередні матеріали
Також у розділі
Статті цього автора


Найцікавіше з архівів сайту



Цікаві статті








 

Шукайте нас у соціальних мережах та приєднуйтеся!

facebook twitter

vk

раскрутка и продвижение сайтов Ми в ЖЖ:  pvu1

Add to Google - додати в iGoogle

Ми на 


Православіє в Україні

Усе про життя Української Православної Церкви

добавить на Яндекс



© Усi права на матерiали, що опублiкованi на сайтi, захищенi згiдно з українським та мiжнародним законодавством про авторськi права. У разi використання текстiв з сайту в друкованих та електронних ЗМI посилання на «Православіє в Україні» обов`язкове, при використаннi матерiалiв в Iнтернетi обов`язкове гiперпосилання на 2010.orthodoxy.org.ua. Адреса електронної пошти редакцiї: info@orthodoxy.org.ua

    Рейтинг@Mail.ru