Партнери




    Вхід на сайт   >>
Розгорнути меню

підписати
відписати
  



Головна » Наші статті » Слово пастиря
«Треба сповідувати Христа у своєму житті», - протоієрей Георгій Коваленко
12 July 2011 13:43

Сьогодні у читанні Святого Євангелія ми чули, як нам треба жити і служити Богові. Бо, якщо подивитися на життя апостола Петра і апостола Павла, можна провести багато паралелей з нашим життям.

Наприклад, апостол Петро сповідував Христа, Сина Божого. Господь сказав йому: «Ты еси Петр, и на сем камени созижду Церковь Мою, и врата адова не одолеют ее». Саме ця людина була дуже завзятою. Згадайте його поведінку під час Таємної вечері, коли Господь намагався мити йому ноги, а Петро не давав. Пригадайте, що саме Петро запевняв, що ніколи не відречеться від Христа. Але саме йому випав цей хрест, і саме він тричі відрікся від Спасителя. Проте саме Петро витягнув меча й відсік вухо одному зі стражників, які прийшли в Гефсіманський сад взяти Христа.

Але Петро являє нам головну чесноту, яку повинні мати всі люди, незалежно від їх темпераменту і близькості до Церкви, - це чеснота каяття. Як важко каятися людині, яка сильна, яка знає свою правоту і може її доводити!

Петро зрікся Христа, але Господь потім повернувся до нього й тричі питав: «Симоне Ионин, любиши ли Меня?»

Петро потім все життя плакав, згадуючи свою зраду Христа. Плакав так, що на його обличчі на іконах зображаються бороздочки від сліз, які він проливав, каючись перед Богом.

Отже, Петро навчає нас ревності, навчає сповідувати істинну віру. Говорить, що, незважаючи на будь-яке падіння, треба йти не шляхом Іуди, який пішов і удавився, а йти шляхом покаяння.

Про що ж нам свідчить приклад апостола Павла, адже це для нас взагалі близько? Якщо апостол Петро був одним з 12-ти апостолів, котрі завжди були поруч з Христом, то апостол Павел був правовірним юдеєм, людиною, яка добре знала Закон, і, разом з тим, тією людиною, яка гнала Церкву.

Від нас не так далеко Радянські часи, адже майже всі ми народилися в атеїстичну добу. Думаю, не всі з нас з дитинства ходили до церкви, не всі сповідували Христа у розквіті сил. Були серед нас і ті, хто, можливо, взагалі не знав чи й не вірив у Бога. Але Господь торкнувся нашого серця так само, як торнувся серця апостола Павла, бо ми були щирими й навернулися до Христа, стали Його учнями. Про це свідчить те, що ми сьогодні зібралися в храмі. Не пішли за якимось власними потребами, не пішли на базар, не поспали довше, а прийшли до Христа, щоб послужити Йому.

Але, щоб наслідувати приклад апостола Павла, треба ще дещо зробити. Хто ж такий апостол Павло? Це апостол язичників, найгучніший проповідник істин Христових, бо саме він написав у Євангелії найбільшу кількість послань. Саме апостол Павло здійснив велику кількість місіонерських подорожей. Саме апостол Павло сформулював основи й догмати віри у Христа, Воскресіння, основи життя Церкви, які були виведені в цих посланнях.

Так само треба й нам з вами: якщо хочемо наслідувати приклад цього Первоверховного апостола, маємо проповідувати, як каже Святе Письмо, «и ко времени, и безвременнно», тобто, коли потрібно, й, може, коли не потрібно. Треба сповідувати Христа в своєму житті, намагатися розповідати про Христа людям, нести світло Христової істини до різних людей, до різних народів. Не боятися сповідувати Христа, як вчить нас апостол Павло в Посланні. Розповідаючи про власні подорожі, він каже, що не можу цим хвалится, тільки неміччю своєю можу хвалитися. Бо в немочі людській звершується сила Божа. Коли людина змиряється, коли не собі приписує заслуги, а за все дякує Богові, коли знає, що все, що є в цьому світі – від Бога, тоді людина іде правильно за Христом, - тим шляхом, яким ішов апостол Павло.

Чому ще навчає нас Церква сьогодні? Ми бачимо, що ці два апостоли різні, але пам"ять їх відзначається в один день. Зібравшись в Єрусалимі на перший, Апостольський Собор, саме Петро і Павло дали нам приклад, як треба вирішувати різні церковні питання. Хоча в них були різні думки, хоча вони міркували по-різному, але ці апостоли зібралися, обговорили й одностайно прийняли рішення, яке дозволило і нам з вами, нащадкам язичницьких народів, прийти до Христа. Петро і Павло подбали про нас, щоб не обтяжувати зайвими завданнями і приписами, зайвими старозавітними ритуалами. Бо, як говорив апостол Павло, якщо «за Законом оправдание, то Христос напрасно умер».

Ми з вами народжені у свободі, у любові Христовій, і в цій любові збираємося до храму Божого. У кожного з нас є вади, але ми з ними намагаємося боротися. Намагаємося йти за Христом і жити у відповідності до нашої віри. Прагнемо наслідувати приклад святих Первоверховних апостолів Петра і Павла, які не від себе нас навчали, а від Христа, і не до себе нас приводили, а до Христа. Так само й ми з вами на прикладі святих маємо бачити, дякувати і прославляти Господа Бога нашого Іісуса Христа. Зі святом Вас!

Амінь.

Храм на честь Усіх Святих, парк будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового.

м. Київ


Код для вставки у блог / сайт

Переглянути анонс

«Треба сповідувати Христа у своєму житті», - протоієрей Георгій Коваленко

...Не від себе нас навчали, а від Христа, і не до себе нас приводили, а до Христа. 12 липня Церква вшановує святих первоверховних апостолів Петра і Павла.



Рубрики: Публікації | Слово пастиря |

1440 переглядів / Коментарів: 0

Теги: Протоиерей Георгий Коваленко |
Додати свій коментар

Версія для друкуВерсія для друку

Корисна стаття?

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.


Попередні матеріали
Також у розділі
Найцікавіше з архівів сайту



Цікаві статті








 

Шукайте нас у соціальних мережах та приєднуйтеся!

facebook twitter

vk

раскрутка и продвижение сайтов Ми в ЖЖ:  pvu1

Add to Google - додати в iGoogle

Ми на 


Православіє в Україні

Усе про життя Української Православної Церкви

добавить на Яндекс



© Усi права на матерiали, що опублiкованi на сайтi, захищенi згiдно з українським та мiжнародним законодавством про авторськi права. У разi використання текстiв з сайту в друкованих та електронних ЗМI посилання на «Православіє в Україні» обов`язкове, при використаннi матерiалiв в Iнтернетi обов`язкове гiперпосилання на 2010.orthodoxy.org.ua. Адреса електронної пошти редакцiї: info@orthodoxy.org.ua

    Рейтинг@Mail.ru