Партнери




    Вхід на сайт   >>
Розгорнути меню

підписати
відписати
  



Головна » Наші статті » Святі та подвижники благочестя


Прп. Пимен Багатохворобливий


Прп. Пимен Багатохворобливий: він молився, щоб Господь залишив йому його хворобу
20 August 2012 14:12
Протодиякон Миколай Лисенко

Що таке хвороба?

Біль, сльози, страждання – почуєте від одних. Дискомфорт, розпач і незаплановані витрати – скажуть інші. І навряд чи знайдеться хоча б один, хто не мріяв про те, щоб ненависна хвороба залишила його тіло назавжди. Нині ж ми згадуємо дивовижну людину, яка одним рухом ламає усталені стереотипи… Він не просто відмовляється просити про одужання – він молиться про те, щоб Бог залишив йому його хворобу. Не як спокусу. Як засіб для СПАСІННЯ.

З історії його життя ми, зрештою, розуміємо, що іноді хвороба, а особливо – мужність, з якою людина її терпить, може стати необхідним знаряддям для досягнення Царства Небесного. Таке бачення відкрилося одному з наших співвітчизників у XII столітті. Звали його Пимен Багатохворобливий, інок Києво-Печерський, а пам’ять його Церква звершує 20 серпня.

Від дитинства він був прикутий до ліжка важкою недугою. Батьки дуже любили сина, і коли він попросив, віднесли його на зцілення до Києво-Печерської Лаври.

Але коли братія та батьки молилися про одужання, юнак молився про те, щоб Господь залишив йому хворобу задля спасіння

І саме ця молитва виявилась сильнішою. Заповітною мрією хворого юнака було чернецтво, але батьки й чути не хотіли про це. Тоді майбутній святий почав просити, щоб Господь дивним чином влаштував постриг. І ось, в одну з ночей, коли батьки преподобного разом зі слугами спали поруч, до ліжка хворого явились незвичайні гості – Ангели Божі, які й постригли хлопця в чернецтво з ім’ям Пимен.

На ранок братія побачила в келії сплячих батьків, а самого Пимена – в чернечій одежі, сяючого від незрівняної духовної радості. Вистрижене волосся, яке потім було знайдене в зачиненій церкві на гробі Святого Феодосія, упевнило ігумена та братію в тому, що чинний постриг дійсно звершили Ангельські Сили.

Усі наступні двадцять років преподобний, прикутий до ліжка, мужньо ніс хрест своєї хвороби. Траплялося, що він часто залишався без їжі та води, бо послушник, поставлений наглядати за важко хворими, починав цуратися підходити до них через сморід.

Одного разу, пролежавши без допомоги кілька днів, Пимен запитав такого ж хворого, як і він, ченця – сусіда по келії, чи зміг би той доглядати немічних, якщо Господь зцілить його. Брат з радістю погодився, і по молитві Пимена дивним чином отримав здоров’я.

Але невдовзі чернець розлінувався, і щойно перестав доглядати недужних, як хвороба знов охопила його

Тоді Пимен зцілив недбалого брата ще раз та промовив: «Маловіре! Хіба не знаєш, що однакову нагороду (за мужність в терпінні) будуть мати і хворий, і той, хто доглядає його? І ті, хто в цьому світі терплять тимчасові скорботи, на тому світі, де немає ні скорботи, ні хвороб, будуть насолоджуватись вічним блаженством?» Після цих слів вдячний за нове – тілесне й духовне – зцілення, брат уже не полишав турботи про Пимена та інших хворих.

Як і пророкували Ангели, за три дні перед смертю преподобний Пимен встав із ліжка цілком здоровий і зцілив інших хворих. Потім пішов до церкви, причастився Святих Христових Таїн і сам вказав місце свого погребіння. Здійснивши декілька пророцтв, святий Пимен промовив: «Ось прийшли за мною ті, що постригали мене…», - після чого ліг і мирно спочив.

Саме в той час багато людей побачили дивне знамення у вигляді трьох вогняних язиків, які лягли на баню Трапезного Печерського храму. Цю подію було зафіксовано в історичному літописі Києва в 1110 році, і віруючі вбачають у цьому знак особливого Божого благовоління до преподобного Пимена Багатохворобливого, який залишив для нас безсмертний приклад терпіння земних скорбот заради небесного спасіння.

***

Післямова

Життя преподобного Пимена Печерського – наче жива цитата з послання апостола Павла до Коринфян. Колись Павло, змучений недугою, заволав, щоб Господь забрав від нього це випробування, але у відповідь почув: «Досить з тебе благодаті Моєї, Сила бо Моя звершується в немочі…» Реакція апостола вражає: «…я хвалитимусь своїми немочами, щоб перебувала в мені сила Христова… коли я немічний – тоді я сильніший!» (Кор.2; 12:9-10).

Що ж сказати про більшість із нас? Іноді нам, сповненим сил і здоров’я, важко уявити, яка безодня відкривається під ногами людини, що потрапляє в обійми важкої хвороби. Але, як показує досвід, зовнішнє тілесне здоров’я без смирення, без відчуття Бога та без живого, милосердного серця, як правило, завжди супроводжуються повною духовною деградацією, і, зрештою, приводять людину до загибелі у Вічності. Натомість біль, який ми відчули, робить нас здатними розуміти біль інших, а християнське терпіння під час випробувань хворобою здатне відчинити перед нами Ворота Царства Небесного.


Код для вставки у блог / сайт

Переглянути анонс

Прп. Пимен БагатохворобливийПрп. Пимен Багатохворобливий: він молився, щоб Господь залишив йому його хворобу

Навряд чи знайдеться хтось, хто не мріяв би про те, щоб ненависна хвороба залишила його тіло назавжди.

20 серпня ми згадуємо дивовижну людину, яка одним рухом ламає усталені стереотипи.



Рубрики: Публікації | Святі та подвижники благочестя |

1727 переглядів / Коментарів: 0

Теги: вшанування святих |
Додати свій коментар

Версія для друкуВерсія для друку

Корисна стаття?

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.


Попередні матеріали
Також у розділі
Статті цього автора


Найцікавіше з архівів сайту



Цікаві статті








 

Шукайте нас у соціальних мережах та приєднуйтеся!

facebook twitter

vk

раскрутка и продвижение сайтов Ми в ЖЖ:  pvu1

Add to Google - додати в iGoogle

Ми на 


Православіє в Україні

Усе про життя Української Православної Церкви

добавить на Яндекс



© Усi права на матерiали, що опублiкованi на сайтi, захищенi згiдно з українським та мiжнародним законодавством про авторськi права. У разi використання текстiв з сайту в друкованих та електронних ЗМI посилання на «Православіє в Україні» обов`язкове, при використаннi матерiалiв в Iнтернетi обов`язкове гiперпосилання на 2010.orthodoxy.org.ua. Адреса електронної пошти редакцiї: info@orthodoxy.org.ua

    Рейтинг@Mail.ru