Партнери




    Вхід на сайт   >>
Розгорнути меню

підписати
відписати
  



Головна » У єпархіях » Київська



КИЇВ. Завітайте на виставку ікон миколаївських майстрів «Євангеліє – шлях до Бога» (+відеосюжет)
21 March 2011 17:24

Іконописна майстерня «Небо на землі», якою керує миколаївський священик Сергій Павелко, презентує у столиці свої творчі доробки уже вчетверте. І повсякчас дарує шанувальникам сакрального мистецтва справжнє духовне свято. Ця експозиція відкрилася якраз напередодні одного з найулюбленіших свят усіх іконописців – Торжества Православ’я – дня офіційного визнання іконопису. Виставку присвячено євангельській іконі.

«Назва виставки «Євангеліє – шлях до Бога» тому що всі ми шукаємо Бога і намагаємось до Нього йти. І допомагає нам у цьому саме Євангеліє, заповіді Христа, опис Його земного життя. Євангеліє – найголовніша книга в нашому житті. І тому ця виставка закликає читати Євангеліє насамперед», ― розповідає  Марія Павелко.

В експозиції представлено 30 ікон. Умовно вона поділена на дві частини: сюжети про земне життя Христа та євангельські притчі, настанови Іісуса, через які Син Божий навчає нас. Як от, скажімо, ця притча про милосердного самарянина.

«Зараз Великий піст і цей сюжет євангельський звучав на службі напередодні Великого посту. Я думаю,, це почуття, яке  переживав іконописець, коли ікону робив, має переживати кожна людина. Ми маємо пам’ятати, що й ми повинні бути милосердними самарянами», ― продовжую свою розповідь майстриня.

В центрі експозиції ― диптих «Благовіщення». Архангел Гавриїл сповіщає Діві Марії про втілення Спасителя, що і є  початком Євангелія, інший образ нагадує нам настанову Христа, Який каже: Не забороняйте дітям приходити до Мене»...

«Чудо в Кані Галілейській» ― саме там, як оповідає Євангеліє, Іісус перетворив під час весілля звичайну воду на вино. «Іісус ― виноградна лоза»... А ось ― Його сходження в пекло... Таким зобразили іконописці Божого Сина, коли Він в’їздив у Єрусалим – місто, де скінчилося земне життя Спасителя. Там на Нього чекали спочатку почесті, а потім зрада, ув’язнення, темниця, тортури, терновий вінець і розп’яття. До речі, на цій іконі, крім наївного зображення Христа, на тлі літерами виписані усі страсті Господні.

Ікони, представлені в експозиції, виконані у різних техніках. Їхні автори (а в родинній майстерні Павелків працюють 7 іконописців) у своїх роботах слідують традиціям українських та зарубіжних іконописних шкіл, але при цьому виражають власне бачення кожного сюжету та образу.

«Одна з найулюбленіших – це ікона „Ісусе, любове невимовна”. Це така алегорія. Вона зображує всеохоплюючу любов Божу до нас. Вся ця пишність ікони, квіти райського саду … написані з любов’ю і вони промовляють до нас, що Господь нас любить, Він нас постійно береже. Христос стоїть на землі і біля нього, біля ніг – лев і ягнятко. В райському саду одвічні вороги сидять поруч і мирно співіснують. Це говорить: в раю не буде місця ніякім речам, крім любові!» ― продовжує свою розповідь Марія Павелко.

Відкриваючи виставку, що розгорнулася в залі столичного Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», його директор, художник Петро Гончар, сказав: «Родина Павелків своєю діяльністю повернула іконі її сутність – як духовну, так і художню. Це цінність, висока духовна цінність. Я дивлюсь захоплено. Бо що не ікона – то це художній шедевр. Не кажучи вже про те, що це люди високодуховні. Туди вкладена духовна суть як змістовна, так і десь на рівні такому поза фізикою. Тому що воно ж робилося з молитвою і воно працює на енергетичному рівні, я думаю. Так що відчувається потужно».

Іконописна виставка миколаївських майстрів «Євангеліє – шлях до Бога» експонуватиметься в Києві до 27 березня.

Також пропонуємо вашій увазі відеосюжет із виставки «Євангеліє – шлях до Бога».



Код для вставки у блог / сайт

Переглянути анонс

КИЇВ. Завітайте на виставку ікон миколаївських майстрів «Євангеліє – шлях до Бога» (+відеосюжет)

Тридцять образів, виконаних у різних техніках і стилях, презентуватимуться в Музеї Івана Гончара до 27 березня.



Рубрики: Події на часі | Київська | Церква і культура | Миколаївська |

2158 переглядів / Коментарів: 0

Теги: церковне мистецтво |
Додати свій коментар

Версія для друкуВерсія для друку

Корисна стаття?

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.


Rss-стрічка з сайту єпархії
Попередні матеріали
Також у розділі

Цікаві статті








 

Шукайте нас у соціальних мережах та приєднуйтеся!

facebook twitter

vk

раскрутка и продвижение сайтов Ми в ЖЖ:  pvu1

Add to Google - додати в iGoogle

Ми на 


Православіє в Україні

Усе про життя Української Православної Церкви

добавить на Яндекс



© Усi права на матерiали, що опублiкованi на сайтi, захищенi згiдно з українським та мiжнародним законодавством про авторськi права. У разi використання текстiв з сайту в друкованих та електронних ЗМI посилання на «Православіє в Україні» обов`язкове, при використаннi матерiалiв в Iнтернетi обов`язкове гiперпосилання на 2010.orthodoxy.org.ua. Адреса електронної пошти редакцiї: info@orthodoxy.org.ua

    Рейтинг@Mail.ru