Партнери




    Вхід на сайт   >>
Розгорнути меню

підписати
відписати
  



Головна » У єпархіях » Київська
КИЇВ. «Ми однаково шануємо всі ікони, але Плащаниця унікальна тим, що перебувала на місці поховання Богородиці», — архієпископ Августин (Маркевич)
21 September 2012 16:23

Цими днями до України прибула особлива святиня – Плащаниця Пресвятої Богородиці. Про духовне значення єрусалимської святині в коментарю «Православію в Україні» розповів архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин, який серед інших зустрічав Плащаницю в Києві, а напередодні ще й молився перед нею у Малій Гефсиманії.

***

архієпископ Августин

«На відміну від букіністів — спеціалістів зі старовини, експертів, художників, — віруючі люди шанують святиню не у вимірі науковому, а у вимірі духовному. Тобто, важливим є її походження – де вона перебувала, хто її оточував, скільки поколінь молилися перед нею. Звичайно, ми не можемо говорити, що Плащаниця Богородиці набирається сили, енергетики, як кажуть невіруючі люди, від тих, хто перед нею стоїть. Навпаки, це зворотній ефект.

Коли ми віддаємо шану іконі Божої Матері, насправді ми вклоняємося не мистецькому виробу, який створено людськими руками, а Першообразу. Якщо це ікона Спасителя, то ми маємо перед собою образ Господа нашого Іісуса Христа, якщо це - Плащаниця Богородиці, то вклоняємося Пресвятій Богородиці. А через святиню Господь дає нам напоумлення, зміцнює нашу віру.

Звичайно, якщо говорити про честь і пошану, які маємо віддавати, то ми однаково кланяємося і перед Плащаницею, яка недавно зроблена на виробництві і знаходиться в сільській церкві, і нині привезеній древній святині. Але це особливе відчуття, коли ми усвідомлюємо, що ця Плащаниця знаходилася на місці поховання Божої Матері.

Я, до речі, кілька днів тому молився перед нею, і раптом – вона тут. Тобто, у такому символічному духовному розумінні сама Божа Матір прийшла до нас, як сказав Блаженніший, і це — радість.

І є ще один чинник, який має позитивне значення для віруючої України. Коли ми знаємо, що це за святиня і звідки вона, то наша віра глибшає, сильнішає. А де більша віра, щиріша молитва – там і благодать Божа. Саме тому ми не можемо говорити, що певна ікона більш чи менш благодатна. Вона стає чудотворною від того, наскільки щиро люди підносять молитви. І от сьогодні українці мають унікальну можливість помолитися перед іконою, до якої з щирими молитвами та відкритими серцями прикладалося стільки поколінь людей з усього світу.

Тому у цьому розумінні Плащаниця Пресвятої Богородиці – особлива святиня. Тільки треба розрізняти, що Плащаниця Спасителя – це особлива категорія святинь – Плат, а Плащаниця Божої Матері має інше походження та інше значення. Насправді це ікона, яку ми називаємо Плащаницею, тому що вона зображує Погребіння Божої Матері.

Приїзд святині до нас важливий ще й тому, що в Україні дуже шанують Успіння Божої Матері, – у нас багато храмів і монастирів присвячено саме цьому святу.

Тому, пам’ятаючи про все це, будемо з особливим почуттям, з особливим сердечним зворушенням та шаною підходити до святині, молитися з вірою і надією Пресвятій Богородиці, яка відвідала нас цими днями в Україні».

Бесіду вела Ольга Мамона


Код для вставки у блог / сайт

Переглянути анонс

КИЇВ. «Ми однаково шануємо всі ікони, але Плащаниця унікальна тим, що перебувала на місці поховання Богородиці», — архієпископ Августин (Маркевич)

Про те, чому ми вклоняємося іконам, і хто від кого «набирається енергетики», владика розповів у день прибуття Плащаниці Пресвятої Богородиці.



Рубрики: Події на часі | Київська | Церква і суспільство |

2256 переглядів / Коментарів: 0

Теги: Плащаница Богородицы - в Украине |
Додати свій коментар

Версія для друкуВерсія для друку

Корисна стаття?

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.


Rss-стрічка з сайту єпархії
Попередні матеріали
Також у розділі

Цікаві статті








 

Шукайте нас у соціальних мережах та приєднуйтеся!

facebook twitter

vk

раскрутка и продвижение сайтов Ми в ЖЖ:  pvu1

Add to Google - додати в iGoogle

Ми на 


Православіє в Україні

Усе про життя Української Православної Церкви

добавить на Яндекс



© Усi права на матерiали, що опублiкованi на сайтi, захищенi згiдно з українським та мiжнародним законодавством про авторськi права. У разi використання текстiв з сайту в друкованих та електронних ЗМI посилання на «Православіє в Україні» обов`язкове, при використаннi матерiалiв в Iнтернетi обов`язкове гiперпосилання на 2010.orthodoxy.org.ua. Адреса електронної пошти редакцiї: info@orthodoxy.org.ua

    Рейтинг@Mail.ru