Партнери




    Вхід на сайт   >>
Розгорнути меню

підписати
відписати
  



Головна » Наші статті » Актуальний коментар
«Бери від життя все?..» Про 10-у заповідь, сучасний бізнес і PR та про священиків на «мерсах» — у відеоблозі ПвУ
27 February 2013 17:49

Дивіться відеоблог «Православіє в Україні» щонеділі о 16:00 (з повтором у суботу о 18:00) – на «Першому Ukraine».

***

Десята заповідь Закону Божого говорить: «Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого».

Ця заповідь викликає ряд питань Перше питання: що ми маємо розуміти з цієї заповіді, як вона стосується нас? Друге: коли є заборона в заповідях – не роби, все зрозуміло, а коли заборона – не жадай, виникає питання: це ж лише думки, навіщо їх забороняти? Третє: у заповіді говориться, щоб ми не жадали всього, що є в ближнього, але чому в нас викликають сміх приказки про те, що «у сусіда корова здохла» та «щастя в лисій подрузі»? Четверте: чому авторам статей про священиків на «мерсах» і з годинниками «Бреге» і «Ролєх» радять зазирнути саме в десяту заповідь? Та як ця заповідь Божа стосується сучасних бізнесмменів і піарщиків?

Про це та інше в новому відеоблозі «Православія в Україні» поділився думками Прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.

 

«Гріх починається з думки», – підкреслює протоієрей Георгій Коваленко. Адже перш ніж щось скоїти, людина про це думає. Спочатку гріх входить у думки, потім у серце, а згодом утілюється в життя. Тому ця заповідь дуже важлива.

«На жаль, ця заповідь остання, і люди її часто не дочитують, – продовжує о.Георгій. – На жаль, вона обширна за обсягом, і, зазвичай, її починають говорити, не усвідомлюючи змісту. А її можна перефразувати коротко: не заздри і не бажай чужого. Бо всі наші гріхи дуже часто – від заздрощів і від бажання щось присвоїти чуже, щось отримати такого, чого в тебе немає, а ти вважаєш, що ти цього гідний. Тому гріх – не тільки дії, а й думки».

Всі в Україні добре знають вислів Іоанна Златоуста «Слава Богу за все!», а також народну приказку «Все, що не дає Бог, на краще». А вони є близькими з десятою заповіддю. Чому?

«…Ця заповідь нагадує нам, що аби стати справжнім християнином в житті, треба стати справжнім християнином у світогляді, справжнім християнином в думках, справжнім християнином у серці, – відповідає прот. Георгій. – А всі заповіді говорять, що в основі всього – Любов. Любов до Бога, любов до ближнього. А там, де заздрість, бажання чужого, там немає любові».

А ще 10-а Божа заповідь корисна для сучасних бізнесменів та піарщиків.

«Бери від життя все!», «Роби те, що приносить задоволення!», «Витісняй і поглинай конкурента!» – весь сучасний бізнес зводиться до цих гасел, а реклама побудована на заздрощах та бажанні мати таке, як у нього. Але ця ідеологія насправді далека від християнського мислення. Адже, як нагадує прот.Георгій Коваленко, християнин має радіти з того, що в ближнього щось є, а не плакати через те, скреготати зубами від заздрощів і прагнути у будь-що те мати, до чого нас спонукає суспільство споживання.

А щодо жартівливих ярликів, що вішають усім українцям, мовляв, вони радіють, коли в сусіда корова здохла, то, як зауважив священик, можливо, такі жарти змусять нас замислитись над своїми вчинками та побороти свої недоліки та стати кращими.

Стосовно того, чому авторам статей про священиків на «мерсах» і з годинниками «Бреге» і «Ролєх» радять зазирнути в десяту заповідь, протоієрей Георгій відповів: «Той, хто щось має, для нього актуальна заповідь – не вкради, хто нічого не має, для того актуальніша, напевне, заповідь – не заздри. Але загалом образ священика, створений у пресі, спотворений. Насправді 90% священиків живуть у селах, а це переважно багатодітні родини священиків. По Києву чи іншому великому місту не можна судити про всіх людей в Україні. Крім того, священик така сама людина, яка може бути грішною.

Ви знаєте, насправді хочеться подякувати людям, які нас докоряють. Тому що, коли нас докоряють за справу, то ми маємо покаятись, наприклад, якщо говориться про машини чи інші речі, треба бути скромнішим тощо. Але з іншого боку, в таких випадках пригадую, як приходив Іоанн Хреститель: не їв, не пив, жив у пустелі – його звинувачували, прийшов Христос – їв, пив, спілкувався з людьми – так само звинувачували.

Проблема в тому, якими очима людина дивиться на все. Якщо вона дивиться злими очима, то все їй здаватиметься злим, а якщо вона шукає доброго, то й таким усе бачитиметься… Тому, дійсно, актуальна сьогодні заповідь – «Не заздри!», бо до добра вона не доведе. Хочеш мати щось – створи, працюй. Не відбирай, не переділяй, а створюй. Тоді ти зрозумієш того, хто щось мав до тебе».


Код для вставки у блог / сайт

Переглянути анонс

«Бери від життя все?..» Про 10-у заповідь, сучасний бізнес і PR та про священиків на «мерсах» — у відеоблозі ПвУ

Про це та інше ділиться думками протоієрей Георгій Коваленко.



Рубрики: Публікації | Актуальний коментар |

2478 переглядів / Коментарів: 0

Теги: Божі заповіді |
Додати свій коментар

Версія для друкуВерсія для друку

Корисна стаття?

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.


Попередні матеріали
Також у розділі
Найцікавіше з архівів сайту



Цікаві статті








 

Шукайте нас у соціальних мережах та приєднуйтеся!

facebook twitter

vk

раскрутка и продвижение сайтов Ми в ЖЖ:  pvu1

Add to Google - додати в iGoogle

Ми на 


Православіє в Україні

Усе про життя Української Православної Церкви

добавить на Яндекс



© Усi права на матерiали, що опублiкованi на сайтi, захищенi згiдно з українським та мiжнародним законодавством про авторськi права. У разi використання текстiв з сайту в друкованих та електронних ЗМI посилання на «Православіє в Україні» обов`язкове, при використаннi матерiалiв в Iнтернетi обов`язкове гiперпосилання на 2010.orthodoxy.org.ua. Адреса електронної пошти редакцiї: info@orthodoxy.org.ua

    Рейтинг@Mail.ru