Партнери




    Вхід на сайт   >>
Розгорнути меню

підписати
відписати
  



Головна » За розділами » Церква і суспільство
24 серпня – День Незалежності, 28 серпня – Успіння Богородиці: що ми святкуємо?
23 August 2013 11:54

Ми усвідомлюємо сенс релігійних свят, але чи усвідомлюємо сенс світських свят? Завтра, 24 серпня, Україна святкує День Незалежності. Чи розуміємо ми, що святкуємо цього дня?

Чи пов’язані якось свято Успіння Пресвятої Богородиці та День Незалежності? Про що віруючий громадянин України має замислитись та молитись у ці святкові дні?

Про це та інше в новому відеоблозі «Православія в Україні» ділиться думками Прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.

Текст бесіди читайте нижче.

 

– Отче, свята Пресвятої Богородиці, які припадають на серпень і вересень, також називають «Пречистими», що говорить про особливе ставлення до Богородиці нашого українського народу. Але зараз наші сучасники слово «Пречиста» майже не вживають. На Вашу думку, з чим це пов’язано?

– Думаю, що в нашому світі трошки менше стало чистоти, вона менше стала цінуватися. Хоча мені дуже подобаються ці найменування: «Перша Пречиста», друга, третя та «Перший Спас», другий, третій Спас. Це надає святам просвітницького, місіонерського забарвлення. Якщо людина навертається до віри, вона хоче дізнатися, а що це за «Перша Пречиста», і чим відрізняються три Спаси.

А коли людина живе тільки зовнішніми традиціями, то хоч говори, що сьогодні – «Пречиста», хоч говори, що – Успіння Божої Матері, вона все одно зверне увагу на інше.

Мені здається, що наші попередники, сприйнявши цю класифікацію – Перша, Друга, Третя Пречиста, у такий спосіб намагались зробити ці свята ближчими і зрозумілішими для людей.

– А яке ставлення до Богородиці Ви помічаєте у наших сучасників? Мені здається, воно вже не таке благоговійне, як у наших предків.

– На мою думку, і наші сучасники, і наші предки дуже люблять та шанують Божу Матір, тому що ми не почуємо, не побачимо якихось блюзнірських чи несмішливих висловлювань про Божу Матір. Навпаки, в кожному домі обов’язково є ікона Божої Матері, в кожному храмі навіть не одна ікона Божої Матері, і біля кожної завжди багато людей. Тому що, все ж таки, Божа Матір для нашого народу – це наша спільна Матір.

Усвідомлення цього не змінилося, навіть не зважаючи на радянський богоборчий період. Божа Матір залишилася для нас покровителькою, а Покрова Божої Матері – це ще одна «Пречиста», це свято, через яке ми висловлюємо свою любов, благоговіння перед Божою Матір’ю.

Сподіваюся, що Богородичні свята наповняться сенсом, наповняться знанням про те, хто така Божа Матір, чим Вона прислужилася Богові, які якості Її, як людини, були обрані Богом, щоб із Неї зробити той самий сосуд, з якого народжується Боголюдина.

– Свято Успіння Богородиці, або «Перша Пречиста» – це свято смерті Божої Матері, і небагатьом людям зрозуміло, що саме ми святкуємо. Якщо людина прийде цього дня у храм, про що їй помолитися, про що подумати перш за все?

– Мені здається, що було б доречним із традиційною назвою Успіння використовувати іншу назву, яка більше відповідає суті свята, — Воскрешіння Божої Матері. Бо Христос Сам воскресає і воскрешає Божу Матір, бере Її до себе у Царство Небесне. Саме цю подію, що починається з видимої смерті, яку ми називаємо Успінням, тобто сном, ми і святкуємо.

А далі бачимо, що коли апостоли несуть Божу Матір ховати, то з’являється Христос з немовлям у руках. Це зображено на іконі Успіння Богородиці. І немовля одного обличчя з Божою Матір’ю, це нібито душа. Себто Христос Бог тримає на руках душу власної Матері. А закінчується історія цього свята фактично в той день, коли приходить апостол Фома, який не був під час поховання Божої Матері та вимагає відкрити печеру, де Її було поховано, щоб упевнитись. Коли ж печера відкривається, тіла Божої Матері там не знаходиться.

Церква вірить, що Божа Матір поруч зі своїм Сином. Тому у головному ряду іконостасу зображується Спаситель, праворуч – Божа Матір, ліворуч – Іоанн Хреститель.

Тобто для нас Божа Матір – Та, Хто вище за Серафимів і Херувимів. У Богородичному піснеспіві ми співаємо: Та, Яка не тільки прислужилася в народженні Христа Спасителя, а ще й Яка фактично зараз разом зі Своїм Сином може за нас із вами молитися і просити в Бога все потрібне для нас, для спасіння безсмертної душі. Тому Успіння Божої Матері – не свято смерті.

Напевне, не випадково в Україні всі три Лаври названі на честь Успіння Божої Матері: і Києво-Печерська Лавра – Успенська, і Почаївська Лавра – Успенська, і Святогірська Лавра – Успенська. Дуже багато і соборів є Успенськими.

Успенський храм – це сповідування нашої віри в життя вічне і в те, що ми бажаємо так само, як Божа Матір, заснути, а не померти, перейти із земного життя у вічне, а не потрапити у безодню.

Тому я думаю, що свято Успіння і є святом, є «празником», а не є якоюсь сумною подією.

– Отче, як бачимо, у Церкві всі свята мають глибинний зміст. Але чи розуміємо ми сенс державних свят?.. Цими днями ми якраз святкуємо День Незалежності України. Який зміст Ви, як священнослужитель, як громадянин, вкладаєте у це свято?

– Напевно, є певний сенс у тому, що День Незалежності святкуємо в дні Успенського посту. Знаєте, гімн нашої держави починається словами «Ще не вмерла в Україні ні слава, ні воля» - тобто ми по-земному віримо в буття нашої країни. Але ми також маємо пов’язувати наше земне буття з небесним.

День Незалежності – це свято державне, це свято земне, і для віруючої людини воно має сенс тільки в тому, що ми щиро молимося за нашу країну, за наш уряд, за нашого президента. Для чого? В церковних піснеспівах говориться: щоб тихе і безтурботне життя прожити у всякому благочесті і чистоті. Тобто ми бажаємо спокою державі, щоб мати можливість спокійно молитися, спокійно йти шляхом любові до ближнього, спасіння душі, і сподіваємося на плідну співпрацю між Церквою і державою.

Тому що завдання Церкви – служити Богові і ближньому. Завдання держави – служити ближньому. У цій площині ми повинні співпрацювати.

Хоча за Конституцією Церква відокремлена від держави, але ми, люди, є одночасно і громадянами Неба, членами Церкви, і громадянами держави, за законами якої ми теж живемо. Нам, віруючим, дуже приємно, що Конституція починається словами про усвідомлення відповідальності не тільки перед поколіннями людей, а й перед Богом.

Вважаю, що ми подолали наше атеїстичне минуле частково, зовнішньо, а тепер маємо його подолати не тільки зовнішньо, а і внутрішньо. Тобто маємо бути віруючими людьми не тільки під час богослужіння, не тільки під час молитви, а і під час виконання своїх державних обов’язків, на роботі, на вулиці, у спілкуванні між людьми, у родині.

Сьогодні ми можемо вільно йти шляхом спасіння в нашій державі. Тому ми і молимося, щоб Господь давав розум нашим правителям, давав гідне життя нашим людям, і, як співається в нашому духовному гімні України про народ: «Дай йому волю, дай йому долю, дай доброго світу, щастя дай, Боже, народу і многая, многая літа… Боже, великий, єдиний, нам Україну храни!»

Бесіду вела Юлія Комінко


Код для вставки у блог / сайт

Переглянути анонс

24 серпня – День Незалежності, 28 серпня – Успіння Богородиці: що ми святкуємо?

Ми усвідомлюємо сенс релігійних свят, але чи розуміємо сенс світських свят? Про що ж віруючий громадянин України має молитись у ці святкові дні? Про це та інше в новому відеоблозі ПвУ ділиться думками прот.Георгій Коваленко.



Рубрики: Новина дня | Публікації | Церква і суспільство | Актуальний коментар |

3001 переглядів / Коментарів: 0

Теги: Успение Пресвятой Богородицы | Протоиерей Георгий Коваленко | День Незалежності | видеоблог |
Додати свій коментар

Версія для друкуВерсія для друку

Корисна стаття?

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.


Попередні матеріали
Також у розділі
Найцікавіше з архівів сайту



Цікаві статті








 

Шукайте нас у соціальних мережах та приєднуйтеся!

facebook twitter

vk

раскрутка и продвижение сайтов Ми в ЖЖ:  pvu1

Add to Google - додати в iGoogle

Ми на 


Православіє в Україні

Усе про життя Української Православної Церкви

добавить на Яндекс



© Усi права на матерiали, що опублiкованi на сайтi, захищенi згiдно з українським та мiжнародним законодавством про авторськi права. У разi використання текстiв з сайту в друкованих та електронних ЗМI посилання на «Православіє в Україні» обов`язкове, при використаннi матерiалiв в Iнтернетi обов`язкове гiперпосилання на 2010.orthodoxy.org.ua. Адреса електронної пошти редакцiї: info@orthodoxy.org.ua

    Рейтинг@Mail.ru